Sunday, April 1, 2007

Pirog avagy derelye

Ez a másik látványos és gyerekbarát tésztaétel, amit az utóbbi időben készítettünk.
A Táplálékallergia Centrumban kapható gluténmentes tésztalisztből készítjük. Tojás helyett két pohár vizet adtam fél kiló liszthez, meg hét deka vajat és egy kiskanál sót.
A legjobb, ha a gyereknek van saját kis deszkája, játék sodrófája. Kapjon egy kis darab tésztát, hadd konyhamesterkedjen. Közben mi is nyújtsuk ki a tésztánkat. Derelyemetélővel vágjuk kockákra. Mindegyik tésztakocka közepére tegyünk egy töltelékpöttyöt. Vegyünk egy kockát a kezünkbe, hajtsuk félbe, háromszög alakúra. Hajtsuk be a sarkait, és nyomkodjuk össze a tésztafalakat, hogy kis bugyrokat kapjunk. Ha nagyon nem értjük, miről van szó, hívjuk el a nagyit. :)
Annyi derelyét főzzünk meg egyszerre, amennyit meg is eszünk. Lobogó sós vízbe tegyük őket. A gluténmentes derelye kicsit hosszabb ideig fő, mint a búzalisztből készült, ezért ha feljönnek a víz felszínére, még egy-két percet várjunk, csak utána vegyük ki őket szűrőkanállal. Tegyünk rájuk egy darabka vajat, margarint, vagy egy kiskanál hidegen sajtolt olajat. Ha sós töltelékkel készítjük, a petrezselyem vagy a metélőhagyma is illik hozzá.
A fölös mennyiségű pirogot tegyük 7-10 darabonként mélyhűtőtasakba és fagyasszuk le. Felengedés nélkül főzzük.
Töltelékötletek:
- főtt vörös lencse és zöldségek keveréke - adjunk hozzá vajat vagy margarint, ízesítsük a megengedett fűszerekkel,
- párolt savanyú káposzta, köménnyel ízesítve,
- főtt és utána darált hús,
- aki bírja, annak kevés cukorral főtt almapép, nyáron cseresznye.
A lengyelek persze csinálják feketeáfonyával, erdei gombával is. De a leghíresebb ételük az "orosz" pirog, amit túró, főtt krumpli és párolt hagyma sózott-borsozott keverékével töltenek meg. Aki bírja a tejet, kipróbálhatja, de készítheti mazsolás édes túróval vagy spenótos, szerecsendiós ricottával is.
Mennyi pirogot ettem én a lengyel tejbárokban, fillérekért. De már akkor fájt tőlük a hasam, főleg az "orosztól". A ragacsos tészta (glutén!), a főtt túró (kazeinbomba!) és az öntetként adott hagymás vagy szalonnapörcös zsír együttes hatása igazán brutális egy ételallergiás számára.

1 comment:

Anonymous said...

sokat tanultam