Thursday, February 1, 2007

Céklaköret

A cékla és a káposzta ősi lengyel ételek, magyar nevük is szláv eredetű. Lengyelországban ma is gyakran fogyasztják őket, általában hús mellé, krumplipürével. A rántásos lengyel párolt káposzta és a borsós káposzta szerintem meglehetősen undorító, és a magyar székelykáposzta és töltött káposzta is messze felülmúlja a lengyel bigost és gołąbkit. A céklaételek viszont meglepően finomak tudnak lenni. A savanyú céklalevesről már írtam. Most jöjjön a főtt céklából készült köret.

Egy főre egy kis céklát számítunk. Egészben, só nélkül megfőzzük őket, ami akár másfél óráig is eltarthat. Leszűrjük és hideg vízben hűtjük őket (akkor jók, amikor a héjuk már szinte magától leválik), aztán meghámozzuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük. Sót, őrölt köményt és vajat vagy margarint adunk hozzá. Ha kihűlt, óvatosan, platnin vagy mikróban felmelegítjük.
Ha időhiányban szenvedünk, reggel vagy előző nap főzzük meg a céklát, másnap csak reszeljük és melegítjük.

No comments: