Thursday, January 4, 2007

Lengyel céklaleves (barszcz, azaz barscs)

Hmm, próbáljuk meg mégis...
De előtte még leírom, hogy voltam a dokinál, és láttam a Babszemet - 21 mm, mint egy valódi Juliska bab. :)
És ver a szíve.

Szóval: a barszczhoz kell friss cékla, valamilyen alaplé (sonkalé, húsleves vagy zöldséglé, a karácsonyiba szárított gomba is), meg az esszencia, a savanyított céklalé, amit a lengyelek készen vesznek a piacon, de persze otthon is elő lehet állítani. Bár van, aki citromlével savanyítja a levest - ez is egy megoldás.
Az esszencia elkészítése előtt teszteljétek le, hogy bírjátok-e a nyers céklát, mert engem pl. teljesen kikészít, úgyhogy ezért csak pasztőrözött esszenciát szoktam venni. A főtt céklától semmi bajom.
Egy közepes céklát meghámozunk, szeletekre vágunk, agyagkancsóba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Só, fokhagyma, babérlevél is jöhet bele. A tetejére egy darabka gluténmentes kenyeret teszünk. Meleg helyen érleljük. 2-3 nap után már jó.

Most jön maga a leves. A karácsonyesti (böjtös, tehát zöldségleves), de gomba nélküli verziót írom le.
2-3 nagy sárgarépát, ugyanannyi fehérrépát és ízlés szerinti hagymát nagy darabokra, pl. félbe vágunk, és jó sok sós vízben feltesszük főni. Ha kész, a zöldségeket kivesszük, belőlük készül a karácsonyi franciasaláta. 80 deka céklát meghámozunk, felkarikázunk, és feltesszük főni a zöldséglében. Tehetünk hozzá fokhagymát, babérlevelet, fekete és szekfűborsot. Ha a cékla már puha, a levest leszűrjük. A céklát sajnos ki kell dobni, mert teljesen kifő az íze. Ha túl zsírtalannak találjuk, tehetünk bele egy kis olajat.Beleöntjük az esszenciát (vagy a citromlevet), és kicsit összemelegítjük, de nem forraljuk.
Levesbetétként apró erdei gombás barátfülét, keménytojást vagy főtt Juliska babot tesznek bele. A másik verzió az, amikor csészéből isszák, és káposztás-húsos rántott palacsintát vagy sós rudacskákat esznek hozzá.

2 comments:

Anonymous said...

mit kerestem, koszonom

Anonymous said...

köszönöm!