Thursday, January 18, 2007

Amarántkása

Újabban akkor blogozok, ha Nati fürdőzik az apjával... Mint most is.
Tehát az amarántkása.
Egy gyerektálkát teletöltünk pattogatott amarántmaggal (sokat fog veszteni a térfogatából). Annyi forró vizet öntünk hozzá, hogy sűrű legyen és épp csak átnedvesedjen. Fél kanál vajat vagy margarint is tehetünk bele, hogy táplálóbb legyen. Pár percig állni hagyjuk. Kalciumos rizstejjel vagy más tejpótlóval tejpép sűrűségűre hígítjuk. Apróra vágott aszalt gyümölccsel és fahéjjal gazdagíthatjuk.

Az amaránt sok értékes ásványi anyagot tartalmaz. Nagyon ritkán allergizál - Natinak ez volt az első szilárd tápláléka! Sajnos a gyártók nem garantálják a tökéletes gluténmentességet (a csomagolás során kis mértékben szennyeződhet gluténnal). Én forrázva ill. rövid ideig főzve vagy sütve ajánlom a fogyasztását, pl. az előbb leírt módon, vagy sült almára, párolt zöldségre szórva, morzsa helyett. A másik emésztéskönnyítő mechanizmus a darálás, pl. az életerő-golyócskák esetében.

No comments: