Thursday, November 23, 2006

Uborkaleves és szlovák pelyhek

Hú, de megfáztam...
Pedig ma épp babtofut akartam csinálni, de vlsz. elhalasztom...
Nemrég olvastam, hogy Észak-Koreában babból csinálnak tofut. Hiába, nekünk, ételallergiásoknak nemegyszer a szegényemberek módszereit kell alkalmaznunk...
Úgyhogy meg is adom gyorsan a lengyel uborkaleves receptjét, vlsz. ez lesz ma vacsorára.

Apró kockára vágunk néhány nagy házi kovászos uborkát (enyhén túlérettek is lehetnek), egy nagy krumplit meg fél hagymát. A hagymát olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a krumplit, felöntjük vízzel és megsózzuk, de csak enyhén, mert az uborka is sós! Amikor a krumpli megpuhult, hozzáadjuk az uborkát. Még pár percig főzzük, aztán növényi tejjel vagy tejszínpótlóval fehérítjük. Friss kaporral tálaljuk.

Lehet rizzsel is készíteni, ilyenkor akkor adjuk hozzá az uborkát, amikor a rizs még al dente. (A krumpli az uborkától nem puhul tovább, a rizs viszont igen.) A legjobb, ha nagyobb szlovákiai Tesco áruházból szerzünk instant rizspelyhet (ryžové vločki), azt csak egy-két percig kell főzni, ekkor először az uborkát tesszük a hagymához, aztán a forrástól számított kb. 3 perccel később a rizspelyhet.

A másik nagy szlovák Tesco-beli kedvencünk a kölespehely (pšenové vločki), amit előmelegített edénybe kell szórni, forró vízzel vagy tejpótlékkal felönteni, és pár perc múlva már ehetjük is.

1 comment:

Anonymous said...

olvassa el az egesz blog, nagyon jo